۷ گیاه سمی آپارتمانی را بشناسید
بعضی از گیاهان آپارتمانی دارای موادی تا حدی سمی هستند که ممکن است بتوانند باعث مشکلاتی به خصوص برای کودکان شوند. آشنایی با اینگونه گیاهان و علائم و عوارض مربوطه و درمان آنها به خصوص آنهایی که به طور گسترده انتشار دارند، ضروری به نظر میرسد.
در گفتوگویی که با دکتر محمدحسین صالحی سورمقی، متخصص فارماکوگنوزی، استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران کردهایم، ایشان توضیحاتی درباره این گیاهان سمی آپارتمان دادهاند که در ادامه میخوانید.
۱٫ دیفن باخیا (Diffen bachia)
این گیاه از خانواده آراسه (ARACEAE) و گیاه آپارتمانی دائمی است. موطن اصلی آن برزیل و هند غربی است ولی آن را در نقاط دیگر هم پرورش میدهند. ارتفاع گیاه گاه تا ۲ متر میرسد. در صورتی که برگهای آن خورده شود، مخاط دهان و زبان ملتهب و قرمز میشود و شروع به سوختن میکند که گاهی دردناک است. میزان بزاق دهان افزایش مییابد و قورت دادن آن مشکل خواهد شد. در موارد شدید مسمومیت، حتی ممکن است حرف زدن چند روزی دچار اختلال شود. در بیشتر موارد مسمومیت با گیاه شدید نیست مگر اینکه مقدار زیادی از آن خورده شود. برای کاهش و تسکین این مشکلات، خوردن مایعات زیاد و مصرف مسکنها، ضددردها و استفاده از بیحسکنندههای موضعی مفید است.
۲٫ زاتیدشیا ZANTEDESCHIA
زاتیدشیا ZANTEDESCHIA با نام عمومی ARUMLILY گیاه آپارتمانی دیگری است که علائم مسمومیت آن به دیفن باخیا بسیار شبیه است و برای رفع مشکلات آن میتوان مانند توصیههایی که در مورد دیفن باخیا شد، عمل کرد.
۳٫ آزالیا RHODENDRON
این گیاه با نام عمومی آزالیا، از خانواده ERICACEAE است. آزالیا گونه و واریتههای زیادی دارد. در گل، میوه، برگ، ساقه، برگ و شهد گل آن ترکیبی به نام استیل آندرومدول وجود دارد که سمی است. علائم مسمومیت خوراکی با این گیاه عبارتند از: ازدیاد بزاق، استفراغ، تهوع، اسهال، دلدرد، گیجی، تحریکپذیری، سوختن و خارش پوست و مخاط. برای رفع علائم فوق، درمان خاصی شناخته نشده است ولی خوراندن زغال فعال توصیه میشود.
۴٫ بنت فتنسول EUPHORBIA PULCHERIMA
گیاه آپارتمانی زیبایی که برگهای سبز و قرمز دارد. در صورت خوردن چند برگ از این گیاه، علائمی از جمله مشکلات رودهای معدهای، تب بالا، بیحسی و تحریک گردش خون پدیدار میشود. مثلا در فردی ۶۶ ساله که در گلخانه این گیاه کار میکرده، پس از ۱۰ روز سروکار با بنت فتنسول، بالارفتن درجه حرارت بدن و تورم بازو و سینه دیده شده است که بعد از بررسی مشخص شد این عوارض نوعی حساسیت به گیاه است.
۵٫ کروتون
این گیاه آپارتمانی به نام علمی CODIAEUM، به کروتون مشهور است و میتواند در بعضی افراد باعث حساسیت پوستی و اگزما شود. خوردن آن باعث سوختگی در دهان و التهاب مخاط دهان میشود.
۶٫ تولیپ
به این گیاه تولیپا یا تولیپ گفته میشود. وطن اصلی آن ایران و آسیاست و به دیگر نقاط دنیا گسترش یافته است. پیاز آن دائمی است و هر سال رشد میکند. گاهی تماس با این گیاه باعث حساسیت پوستی میشود. مواد سمی گیاه بیشتر در پوستههای خارجی پیاز وجود دارند که بیشتر برای دفاع از آن به صورت آنتیبیوتیک عمل میکنند. سمیت خوراکی پیاز آن ضعیف است.
۷٫ پریمولا
نوعی پامچال با نام علمی PRIMULA OBCONICA که از خانواده پامچال است. گیاه بومی چین است که به سمت اروپا راه یافت. پرزهای این گیاه موادی وجود دارد که در تماس با پوست باعث التهاب میشود. برای درمان آن باید از ضدحساسیتها و ضدالتهابها استفاده کرد